torek, 9. februar 2010

Blejsko jezero pozimi

Blejsko jezero lahko zamrzne le ob pogoju, da je temperatura zraka več tednov krepko pod nič stopinj celjzija. Spremembe blejskega jezera je zanimivo opazovati skozi vse leto, čeprav sem nad jezersko gladino najbolj navdušen pozimi. Jezero lahko "kuha" ali se "gosti". Kuhanje je pojav, ki nastane tedaj, ko se pojavi nenadna sprememba temperature zraka. Poleg tega pa je relativna vlažnost tudi visoka. Tedaj, ob spremljajočih sončnih žarkih jezero pričara izjemne fotografske motive. Običajno to izgleda tako, kot da se iz jezera kadi.
Občutek, da je voda v jezeru gosta pa se pojavi ob mirnem ozračju in pri temperaturi vodne gladine med nič in štirimi stopinjami celzija. Površina jezera deluje kot utrujena in v pričakovanju zaledenitve.

Tema dvema pojavoma sledi zamrzovanje vodne gladine, kjer domačini ločujemo t.im. črni in beli led. Že stari Blejci so znali pripovedovati o pojavu črnega ledu ter sekanju obale. Na podlagi izjav, videnja pojava in fizikalnih zakonitosti ugotavljam, da gre za zamrznitev vodne gladine v relativno kratkem času. Pri tem je bila relativna zračna vlaga razmeroma nizka. Prav tako v času zamrzovanja do debeline vsaj 25 cm na ledeno ploskev ni smel pasti sneg ali ivje. Ob teh pogojih deluje led na jezeru kot debela temna steklena ploskev, kar so starejši opisovali kot črn led. Beli led pa nastopi tedaj, ko na zamrznjeno površino pade sneg.

Na dan sedmega svečna 2010 je jezero zamrznilo v Veliki Zaki le 10 cm. Najbolj pogumni so preverili debelino, vzeli palice in pak, iz čevljev naredili dva gola in se "udarili" dva na dva.




1 komentar:

Unknown pravi ...

Zelo lepe slike, pridemo preverit čez vikend, če je led res trden!